Roomalaiskirje 1:22-32

ROOMALAISKIRJE LUKU 1:22-32

Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi. Sen tähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, aamen. Sen tähden jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti. Ja niin kuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia. He ovat täynnä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä; ovat korvaan kuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia, vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta; jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.

Jae 22
”Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet”.
Kehuessaan, (φάσκοντες) tarkoittaa mm. jonkin vakuuttamista, julistamista tai lupaamista, tarkoittaen siis sitä, että pakanat kehuessaan itseään vakuuttivat omaa viisautta, oppineisuutta, ja taidollisuutta. Tätä tehdessään he ovat tyhmiksi tulleet, (ἐμωράνθησαν). Tyhmyys on tässä pilkkamainen sana josta mm. englannin sana ”moron” tulee (moros) ja voidaan suomentaa ”tollo”; ”nuija”; tai ”ääliö”. Nämä pakanat kuuluttivat omaa viisauttaan niin, että mitä enemmän he itseään kehuivat, sitä silmäänpistävämmäksi tuli heidän tyhmyytensä. Tämä heidän suoranainen ”ääliömäisyys” tulee surullisen selkeäksi seuraavissa jakeissa. Synti saa aikaan suurimman ylpeyden suurimmalle ääliölle.

Jae 23
”Ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.”. Paavali aloittaa pakanoiden tyhmyyden paljastamisen esittämällä maailman huonoimman vaihtokaupan, jonka he ovat tehneet. Hän luo kontrastin Jumalan, ja sen välillä, minkä he Hänen sijaan halusivat. He olivat muuttaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden johonkin halpaan. muuttaneet, ἤλλαξαν, ēllaxan, ei tarkoita Jumalan muuttamista joksikin, vaan Jumalan vaihtamista johonkin toiseen – katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi”.
Jos mietit jotain huonoa vaihtokauppaa, minkä olet tehnyt, se ei voi päästä lähellekään tätä vaihtokauppaa jos emme ota huomioon sitä, että jokainen ihminen luonnostaan on tähän syyllinen. He, kuten myös me, vaihtoivat Jumalan kirkkauden, Hänen loistonsa; Hänet joka on kaiken Alku ja Loppu, katoavaisen ihmisen kuvaan. He eivät siis vaihtaneet Jumalan kirkkautta vain ihmiseen, vaan ihmisen kuvaan ja myös erilaisten eläinten kuviin. He valmistivat epäjumalia, jotka kuvataan Psalmeissa näin: ”heidän epäjumalansa ovat hopeata ja kultaa, ihmiskätten tekoa. Niillä on suu, mutta eivät ne puhu, niillä on silmät, mutta eivät näe. Niillä on korvat, mutta eivät kuule, niillä on nenä, mutta eivät hajua tunne. Niiden kädet eivät koske, niiden jalat eivät astu, ei tule ääntä niiden kurkusta. Niiden kaltaisia ovat niiden tekijät ja kaikki, jotka turvaavat niihin” Psalmi 115:4-8.

Raamattu tekee selväksi, että kaikki jotka kumartavat oksille ja kiville, patsaille tai eläimille, saati palvovat todellista Jumalaa kuvien/patsaiden kautta osallistuvat epäjumalan palvelukseen: ”Älä pidä muita jumalia minun rinnallani. Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.” 2. Moos. 20:3-4. Meidät on luotu palvomaan yhtä ja ainoaa todellista Jumalaa, aina ja ikuisesti, ja kun poikkeamme tästä niin kuin kaikki ovat luonnostaan tehneet, olemme oikeutetusti Jumalan vihan alla (jae 18).

On tärkeää muistaa, että ilman Jumalan armoa jokainen meistä olisi edelleen luodun palvoja. Ilman Jumalan armoa olisimme edelleen vaihtamassa Jumalan kirkkautta kaikkeen katoavaan. Meidän kuuluu olla kiitollisia siitä, että evankeliumi saapui juuri meille, ja että synnyimme sellaisiin olosuhteisiin, että jotenkin kuulimme sen, sillä on ihmisiä, joita evankeliumi ei koskaan ole tavoittanut ja siten Jumalan viha ei koskaan ole väistynyt heidän yltään.

Jae 24-25
”Sen tähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, aamen.”
”Sen tähden” –
Sen tiedon hylkääminen mikä heillä kaikilla on Jumalasta luomakunnan tähden, ja heidän kääntyminen patsaiden puoleen on syy sille, että Jumalan on hylännyt heidät. Ei ole pelottavampaa ajatusta kuin joutua Jumalan hylkäämäksi. Tämä ei tarkoita ainoastaan sitä, että Jumala ”sallii” ihmisten tehdä oman halunsa mukaan, sillä Hän ei ikinä ole vain sivusta katsoja, vaan jos Jumala sallii jotain, sallii Hän sen aina tietoisesti ja tarkoituksella. Jumala ei ole passiivinen vaan aktiivinen. Ihminen on soutamassa pois Jumalan luota ja Jumala puhaltaa heille myötätuulen. Sana paredoken tarkoittaa kirjaimellisesti jonkin luovuttamista. Jumala siis pitää tietoisesti omat kätensä poissa niin, ettei Hän enää hillitse ihmisten totaalista/radikaalia turmellusta. Tämä on Hänen rangaistuksensa näille ihmisille, ”synti on synnin rangaistus”, on selkeä oppi Raamatussa. Jumala ei ole sivusta katsoja, vaan moraalinen valvoja sekä kaiken hallitsija. Raamatun Jumala on suuri armossa, mutta myös hirmuisin tuomiossa hirmuisia syntejä kohtaan kuten epäjumalan palvelus.

Meidän elämämme kuuluisi olla vapaa kiittämättömyydestä ja haaleudesta kun ymmärrämme, mistä Jumala on meidät pelastanut. Tässä mainitaan Jumalan ensimmäinen hylkäys niistä kolmesta, jotka tässä luvussa mainitaan. Tämä ensimmäinen hylkäys, kuten näemme, on hylkäys seksuaaliseen syntiin: ”hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa”.

”joka on ylistetty iankaikkisesti, aamen” – Jopa ihmisen syntisyyden keskellä Paavali ei voi olla ylistämättä Jumalaa, tehden selväksi, että Hän on aina hallinnassa, ja jopa ihmisten synti tulee tuottamaan Jumalalle kunniaa, kun se kerran rangaistaan lopullisesti.

Jae 26-27
”Sen tähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.”

”Sen tähden Jumala on hyljännyt” – Tekeekö Jumala näin? Raamattu antaa selkeän ja kovan myöntävän vastauksen. Paavalin mm. kirjoittaa: ”Ja sen tähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskonet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen.” 2. Tes. 2:11-12. Ainoa syy sille, että on suuri määrä ihmisiä jotka pakenevat pahaa, rakastavat vanhurskautta ja etsivät Jumalaa ei ole se, että he olisivat viisaampia, sillä luonnostaan kaikkien kohtalo olisi yleisesti se mitä ihmisistä kuvaillaan näissä jakeissa. Jotkut syyllistyisivät kaikkiin ja näkyvämmin, toiset taas muutamiin ja piilossa, mutta he olisivat kaikki kuitenkin yhtä lailla Jumalaa vihaavia luonnostaan ja kykenemättömiä hyvään. Ainoa syy sille, että kukaan rakastaa Jumalaa ja tekee sitä, mikä on hyvää, on Jumalan armovalinnan ansiota: ”Mutta me olemme velvolliset aina kiittämään Jumalaa teidän tähtenne, veljet, te Herran rakastetut, sen tähden, että Jumala alusta alkaen valitsi teidät pelastukseen Hengen pyhityksessä ja uskossa totuuteen.” 2. Tes. 2:13.

Hylkäämisen syy on todettu jo edellä ja se on selkeästi se, että he hylkäsivät tiedon Jumalasta. Myös Sananlaskuissa kerrotaan tämän tyhmyyden seuraus: ”Kun minä kutsuin ja te estelitte, kun ojensin kättäni eikä kenkään kuunnellut, vaan te vieroksuitte kaikkia minun neuvojani, ette suostuneet minun nuhteisiini, niin minäkin nauran teidän hädällenne, pilkkaan, kun tulee se, mitä te kauhistutte; kun myrskynä tulee se, mitä te kauhistutte, kun hätänne saapuu tuulispäänä, kun päällenne tulee vaiva ja ahdistus. Silloin he minua kutsuvat, mutta minä en vastaa, etsivät minua, mutta eivät löydä. Koska he vihasivat tietoa, eivät valinneet osaksensa Herran pelkoa eivätkä suostuneet minun neuvooni, vaan katsoivat kaiken minun nuhteluni halvaksi, saavat he syödä oman vaelluksensa hedelmiä ja saavat kyllänsä omista hankkeistaan.” Sananlaskut 1:24-31
”häpeällisiin himoihin” – Tiedämme Jumalan vihan kohdistuvan kaikkea ihmisten tekemää vääryyttä itseään ja toisia kohtaan ja mitä muuta tämä olisikaan kuin pääasiassa seksuaalista syntiä? Homoseksuaalisuus, aviorikokset, moniavioisuus, masturbointi, eläimiin sekaantuminen, porno; tätä kaikkea Jumalan hylkäämä kansa rakastaa ja tekee, sillä he rakastavat tehdä pahaa Jumalan tahdolle, joka on tällä alueella selvä (1. Tes. 4:3-7).

Sana pathe yhteydessä pakanoiden himoihin tarkoittaa ”kärsimystä”; ja ”turmeltunutta himoa”. Heidän syntiset himonsa tuottaa heille itselleen kärsimystä ja siten he tekevät itselleen pahaa. On tärkeää muistaa, että näissä jakeissa ei puhuta yksilöistä, vaan yhteiskunnasta/kansasta/valtiosta yleisesti. Jumalan hylkäys on laaja niin kuin on ihmisten kääntyminen pois Jumalasta myös laaja. Pelottavaksi nämä jakeet tekevät se todellisuus, että näillä pakanoilla oli vain yleinen ilmestys Jumalasta, ja siten voimme kysyä, kuinka suurempi hylkäys on nyt, kun ihmisillä ei ole vain yleistä ilmestystä vaan erikoinen ilmestys (raamattu, seurakunnat, saarnaajat, lähetystöntekijät jne.)? Meidän yhteiskuntamme on jo kokenut nämä hylkäykset kauan sitten. Hylkäys seksuaaliseen syntiin on jo tapahtunut myös seurakunnissa, sillä he tekivät kompromisseja mm. Raamatun auktoriteetin suhteen mukautuen liberaalisiin ymmärryksiin Sanasta, myös Barthianilainen ymmärrys, vaikka on huomattavasti liberaalista ymmärrystä parempi, on silti liian kaukana oikeasta. Seurakunnan hyväksyessä uudet karismaattiset ilmestykset ja sekoilut, hyväksyi se epäjumalan palveluksen ja kuten näemme, luovutus seksuaaliseen syntiin on ensimmäinen rangaistus. Sukupuoliroolit seurakunnassa poistettiin ja seurakunnat naisistuivat metodeissaan ja tänään homoavioliitot ja homopappeus naispaimenuuden kanssa ovat arkipäivää. Yhteiskunta on myös kokenut Jumalan hylkäyksen seksuaaliseen syntiin ulkoisen seurakunnan kanssa tästä esimerkkinä seksuaalinen vallankumous. Näemme myöhemmin tätä hylkäystä seuraavat hylkäykset. Muistakaamme, että näissä jakeissa ei puhuta todellisesta seurakunnasta, sillä Jumalan seurakunta on puhdas ja rakastaa totuutta, ja kaikkina aikoina on olemassa jäännös armonvalinnan mukaan.

Jae 28-32
”Ja niin kuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia. He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä; ovat korvaan kuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia, vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta; jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.

”heille ei kelvannut” – ”he”, ovat kaikki Jumalan valtakunnan ulkopuolella olevat. Heidän tilansa on jumalattomuuden ja vääryyden rakastaminen ja se, mikä on todellisesti hyvää ja oikein, on heille vierasta. ”pitää kiinni Jumalan tuntemisesta” – Voiko mikään yhteiskunta tai imperiumi selvitä ilman Jumalaa? Jumalan seurakunta on selviytynyt, sillä se pysyy Jumalassa ja Jumala pysyy siinä, kun taas Nooan ajan ihmiset eivät selviytyneet; Sodoma ja Gomorra eivät selviytyneet; Kaananilaiset eivät selviytyneet; Niinive ei selviytynyt; Rooman imperiumi ei selviytynyt. Kun ihmiset yhdessä kääntyvät pois siitä tiedosta, joka heillä on Jumalasta, ja Jumala luovuttaa heidät heidän omiin tekoihinsa, ovat he kuin lumipallo joka kierii mäkeä alas kasvaen suuremmaksi ja suuremmaksi ilman toivoa takaisin kääntymisestä, sillä miten lumipallo voisi vierittää itsensä takaisin ylös? Kelaten taaksepäin, jakeesta 28 aina jakeeseen 18, kaikki puhuvat väkijoukosta, eivätkä yksilöistä. Tämä yhteiskunta alkaa pyörimään mäkeä alas, kun jae 18 kertoo Jumalan vihasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan ja alkaa kasvamaan, kun jakeet 19 – 21 vievät kaiken puolustuksen näiltä ihmisiltä, ja loput jakeet kuvaavat näitä kauhistuksia jotka lisääntyvät ja suurenevat.

”niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia” – kolmas hylkäys (aiemmat 24 & 26) – paredoken – tätä samaa sanaa käytetään mm. Apos. 8:3; 12:4; 21:11; 27:1; 28:17. aina vankeuteen luovuttamisen yhteydessä. Tämä hylkäys on siis ymmärrettävissä eräänlaisena synnin vankeuteen asettamisena ja hylkäämisenä. Ensimmäinen hylkäys oli hylkäys yleiseen seksuaaliseen siivottomuuteen (24), toinen lesbo/homoseksuaalisuuteen (26, 27) ja viimeinen kelvottoman mielen valtaan (adokimon) – läntinen yhteiskunta on yleisesti ottaen kokenut luovutuksen jokaiseen näistä. Seksuaalinen vallankumous ja homoseksuaalisuuden ihannoiminen ja näiden suhteiden laillistaminen ”avioliitoksi”, ja viimeiseksi hylkäys kelvottomaan mieleen, joka tarkoittaa kykenemättömyyttä terveeseen ajatteluun. Yhteiskuntamme on kykenemätön ymmärtämään, montako sukupuolta on, ja ihannoivat transseksuaalista-mielisairautta ja Ateismia ”järkevänä”; ja ”tieteellisenä”. Nämä ovat ajattelemattomuuden huippuja: ”Hullu sanoo sydämessänsä: ’Ei ole Jumalaa’. Turmiollinen ja iljettävä on heidän menonsa; ei ole ketään, joka tekee, mikä hyvää on.” Psalmi 14:1-2.
”He ovat täynnänsä kaikkea…” pepleromenous kuvastaa Raamatussa mm. profeetan lupauksen toteen käymistä mm. Mat. 2:17; ja Mat. 5:17, englannin-sana ”fulfill”. Tämä siis kuvaa sitä, kuinka pakanoiden vääryys on valumassa reunojen yli, sillä näyttäisi olevan mahdotonta, että heihin mahtuisi yhtään enempää syntiä.
Paavali alkaa luettelemaan niitä syntejä, joita pakanat yleisesti ovat täynnä. ”vääryyttä,”, kuvaa heidän pahoja tarkoituksia ja juonia; ”pahuutta,”, he haluavat vahingoittaa toisia ja kävellä heidän yli omia tarkoituksia varten; ”ahneutta, häijyyttä,”, he ovat tyytymättömiä siihen mitä heillä on, ja vaativat itselleen jatkuvasti lisää, vaikka heillä olisi kaikki tarvittava; ”täynnä (ylitsevuotavasti) kateutta, murhaa,”, he ovat valmiita murhaamaan, jopa kuten meidän yhteiskunnassamme äidit ovat valmiita murhaamaan oman vauvansa, ketä he kantavat kohdussaan, selvitäkseen itse taloudellisesti helpommalla tai muuten vain säästyäkseen ”vaivalta”; ”riitaa, petosta, pahanilkisyyttä;”, he riitelevät turhasta ja tavoittelevat voittoa puukottamalla toisiaan selkään ollen vihaavaisia; ”ovat korvaan kuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia,”, he juoruilevat ja juonivat petoksia. He haukkuvat toisiaan ja ovat jumalattomia ja ovat väkivaltaisia käyden sotia itsekkäistä syistä; ”ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä,”, he ovat välinpitämättömiä varoituksista ja pyllistelevät kuin riikinkukko matkalla kadotukseen. He myös keksivät pahoja jotka ei tulisi mieleenkään esim. terrori-iskut, sarjamurhaajat, kidnappaajat/lapsille pahaa tekevät jne.
”vanhemmilleen tottelemattomia,”
, he ovat auktoriteetille tottelemattomia ja kun kunnioitus vanhempien auktoriteettia kohtaan leviää, syntyy kapinallisuus poliisia ja lakia kohtaan luoden anarkian.

”vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta;”, he eivät ajattele järkevästi, he ovat kuin kivi ajamassa autoa. Heidän sanansa on arvoton ja he ovat valmiita rikkomaan minkä liiton vain, oli se sitten avioliitto tai bisnes-sopimus. He ovat vailla puhdasta myötätuntoa ja tekevät kaiken itsensä tähden ja itselleen.

”jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka sen tekevät.” Jälleen Paavali muistuttaa, että pakanat eivät tee näitä asioita, koska he eivät tunne Jumalaa, vaan siitä huolimatta. Tätä tuntemista he eivät kuitenkaan pidä arvossa, vaan tietäen Jumalan moraalisen lain, sillä heidät on luotu Jumalan kuvaksi, että pahuuden tekijät ansaitsevat kuoleman (tässä ikuinen kuolema) he silti näitä asioita tekevät ja myös kannustavat ja hurraavat toisille jotka sitä tekevät, niin kuin Eeva kannusti Adamin syntiin.

Nämä ovat jakeita joiden kuuluisi selvittää jokaisen uskovan mieli. Tämän jaejakson pitäisi muistuttaa meitä siitä, missä me olisimme, ellei Jumala rakkaudessaan olisi tehnyt meitä eläviksi (Efe. 1:3-10), ja tuollaisia jotkut meistä myös olivat (1. Kor. 6:11), mutta Jumala oli armollinen pelastaessaan meidät. Tietäkäämme, että vain Jumalan evankeliumi, jonka kautta Hän osoittaa armon omilleen on saarnattava jokaiselle siinä varmuudessa, että se on kykenevä vetämään Jumalan lampaan pois siitä yhteiskunnan tai imperiumin lumipallosta, joka on vyörymässä kadotukseen.

Yhteenveto
Jumalan yleinen ilmestys luomakunnan kautta ei ole riittävä muuttamaan langenneen ihmisen sydäntä rakastamaan sitä mikä on aina oikein, ja aina hyvää, vaan syntisen luonnon orjana he aina kääntyvät palvelemaan luotua Luojan sijaan.
Jumalan hylkääminen johtaa myös hylkäämiseen Jumalan puolelta. Nämä hylkäykset ovat hurjuudestaan huolimatta täysin oikeutetut ihmisen synnin tähden. Nämä hylkäykset johtavat mm. yhteiskunnan seksuaaliseen syntiin ja kelvottomaan mieleen. Langenneessa luonnossa elävän ihmisen tuntee monista huonoista hedelmistä kuten pahuus, ahneus, petos, tottelemattomuus jne. Mitä paatuneemmaksi ihminen tulee, sitä vähemmän heitä kiinnostaa varoitukset, ja sitä enemmän he kannustavat toisia tekemään sitä mikä on pahaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s